Kuchnia

Mała kuchnia w dobrej formie

Mała kuchnia w dobrej formie
Mała kuchnia w dobrej formie Dla wielu z nas kuchnia to nie tylko miejsce przygotowania posiłków, ale także centrum życia towarzyskiego i rodzinnego. Dlatego też

Mała kuchnia w dobrej formie

Dla wielu z nas kuchnia to nie tylko miejsce przygotowania posiłków, ale także centrum życia towarzyskiego i rodzinnego. Dlatego też jej przemyślane wyposażenie jest szczególnie istotne. Radzimy, jak na niewielkim metrażu zaaranżować wygodne pomieszczenie.

Według Polaków idealna kuchnia powinna być funkcjonalna, uporządkowana, dobrze zorganizowana i praktyczna. Chcemy móc swobodnie się w niej poruszać i mieć szybki dostęp do potrzebnych rzeczy – niepożądane jest jednak przy tym, by stały one na wierzchu. Choć wielu z nas wyobraża sobie, że najlepszą odpowiedzią na te potrzeby jest znana z amerykańskich filmów, umieszczona centralnie wyspa, to ze względu na ograniczony metraż ma ją zaledwie co setna osoba. W ogromnej większości mieszkań w naszym kraju powierzchnia kuchni nie przekracza 15 m2. Jak zaaranżować tę przestrzeń, by sprzyjała wygodzie i przyjemnemu spędzaniu czasu?

W szeregu zbiórka!
Więcej niż połowa polskich pomieszczeń kuchennych jest zaaranżowanych w kształcie litery I lub L. Meble, zlew i urządzenia gospodarstwa domowego są skupione wzdłuż jednej bądź dwóch przylegających do siebie ścian. Gromadzący wszystkie sprzęty po jednej stronie układ pozwala zachować więcej wolnej przestrzeni na wygodne gotowanie. Umożliwia przy tym zwiększenie głębokości blatów roboczych oraz szafek, gwarantując odpowiednią ilość miejsca na przygotowanie potraw oraz przechowywanie sprzętów. W niewielkich kuchniach warto zwrócić uwagę także na wymiary zmywarki i zlewu. – Wąski zlew jednokomorowy zajmuje niewiele miejsca, nie jest jednak zbyt wygodnym rozwiązaniem, jeśli planujemy myć w nim naczynia. W takich przypadkach polecany jest model dwukomorowy – mówi Katarzyna Choniawko, ekspert firmy Armatury Kraków. – Jego idealnym dopełnieniem jest bateria z obrotową wylewką, pozwalającą skierować strumień wody w dowolną stronę. Dla osób, które wykorzystują kuchnię także jako bazę dla domowych porządków, jeszcze wygodniejszym rozwiązaniem będzie wyciągana wylewka, pozwalająca z łatwością napełnić wiadro czy miskę oddaloną od komory zlewu – dodaje ekspert. Zaletą aranżacji w kształcie litery L oraz I jest również spełnianie przez większość układów tego typu zasady trójkąta roboczego. Mówi ona, że aby zapewnić sprawne funkcjonowanie w kuchni, odległości pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką powinny wynosić odpowiednio: 120 – 210, 90 – 210, 120 – 270 cm. Pomieszczenie zorganizowane w ten sposób sprawia, że wszystko, czego używamy najczęściej, jest pod ręką, a praca przypomina taniec – w którym do wszystkich sprzętów sięgamy w dwa kroki.

A to już wiesz?  Urządzamy kuchnie: wybieramy wyspę kuchenną. W kuchni liczy się wygoda i ergonomia, dlatego nie ma tutaj miejsca na przypadkowe lub źle rozmieszczone meble

Niezwykła lekkość szafek
Niemal równie ważna, co zachowanie wystarczającej ilości i proporcji przestrzeni roboczej, jest kwestia składowania akcesoriów oraz wizualnej lekkości służących temu mebli. By w pełni wykorzystać dostępną nam przestrzeń, pod powierzchniami roboczymi warto umieścić odpowiadające im głębokością szafki. Coraz popularniejszym ostatnio rozwiązaniem stojącym, pozwalającym bez kłopotu sięgać nawet do najdalej umieszczonych przedmiotów są wysuwane szuflady typu cargo. Dodatkową ilość miejsca zapewnią meble podwieszane. Decydując, czy ulokować je bezpośrednio pod sufitem czy zostawić nieco wolnej przestrzeni, należy wziąć pod uwagę takie czynniki, jak: wzrost domowników determinujący możliwość dosięgnięcia do najwyższych półek, stopień, w jakim precyzyjne są kąty pomiędzy ścianami i stropem, a także ilość drobnych akcesoriów do rozstawienia oraz subiektywne odczucia estetyczne. Lita zabudowa od podłogi po sufit umożliwi ukrycie dużej ilości sprzętów, może jednak wizualnie zmniejszać pomieszczenie. – W przypadku łazienek, będących zazwyczaj najmniejszym pomieszczeniem gospodarstwa domowego, największą popularnością cieszą się meble w jasnych odcieniach. Dają one poczucie przestrzenności i nie przytłaczają, nawet jeśli faktycznie nie ma zbyt wiele miejsca – mówi Katarzyna Choniawko, ekspert Armatury Kraków. Z podobną sytuacją mamy do czynienia w przypadku polskich kuchni – według badań dominują w nich białe i beżowe fronty szaf. Zachowującą ten efekt wizualny alternatywą dla standardowych drzwiczek są przeszklenia. Tam, gdzie liczy się każdy centymetr, można zastąpić je także przesuwną pokrywą lub roletką, niewymagającymi pozostawienia dodatkowego miejsca na otwieranie szafy.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy