Elektroenergetyka Wiadomości branżowe

Stanowisko ENERGA – Operator ws. tragicznego wypadku na rzece Cieplicówka

W związku z tragicznym wypadkiem, w wyniku którego w niedzielę, 13 kwietnia 2014 śmierć poniosło czworo żeglarzy, spółka prowadzi działania wyjaśniające wszelkie okoliczności dotyczące znajdującej się nad rzeką Cieplicówka infrastruktury energetycznej. Według badań geodezyjnych linia energetyczna przebiega ponad dwukrotnie wyżej, niż wymagają tego przepisy.Postępowanie w sprawie wypadku prowadzi Prokuratura.Oględziny miejsca, w którym doszło do wypadku wskazują, iż doszło do styku masztu jachtu z linią energetyczną średniego napięcia. Z przeprowadzonych na zlecenie spółki badań geodezyjnych wynika, że linia energetyczna jest zawieszona znacząco powyżej wysokości wynikającej obowiązujących przepisów, które określają m.in. minimalną odległość od najwyższego znanego poziomu lustra wody dla wód znajdujących się w wykazie dróg nieżeglownych.  Odległość wymagana przepisami wynosi minimum 4,1 m nad lustra wody dla szlaków nieżeglownych, a odległość linii od lustra wody na Cieplicówce wynosi ponad 8.9 m. Zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi

Postępowanie w sprawie wypadku prowadzi Prokuratura.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi śródlądowych dróg wodnych oraz żeglugi śródlądowej obowiązek oznakowania linii elektroenergetycznych dotyczy tylko szlaków żeglownych.  Cieplicówka, na której doszło do wypadku, jest według informacji Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej  w Gdańsku drogą nieżeglowną (http://www.rzgw.gda.pl/?mod=content&path=40)

Energa-Operator  jest zaangażowana w poprawę bezpieczeństwa  żeglugi na wodach naszego regionu, czego dowodem są prowadzone od dwóch lat działania związane z przebudową linii na skrzyżowaniach dróg wodnych z liniami energetycznymi na rzekach Nogat, Pasłęka, Szkarpawa i na Zalewie Wiślanym. Zrealizowano 10 takich przebudów, a 3 zadania są w toku. Przebudowy te mają za zadanie dalszą poprawę bezpieczeństwa poprzez skablowanie tych linii (w znakomitej większości) bądź zwiększenie wysokości przewodów znacznie powyżej limitów określonych w obowiązujących przepisach. Działania te realizowane są we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Pomorskiego, a spółka przeznaczyła na nie ponad 1,2 mln zł.

ENERGA-OPERATOR SA z siedzibą w Gdańsku jest jednym z największych dystrybutorów energii elektrycznej w Polsce. Działa w północnej i środkowej części kraju (obszar 75 tys. km kw. czyli ok. 1/4 obszaru Polski). Z usług spółki korzysta 2,9 mln gospodarstw domowych oraz  firm, co daje około 17-procentowy udział w polskim rynku energii elektrycznej. Spółka eksploatuje ponad 190 tys. km linii elektrycznych wszystkich napięć.

A to już wiesz?  Grupa TAURON obniża emisję zanieczyszczeń

Misją spółki jest NIEZAWODNOŚĆ.

Źródło ENERGA-Operator. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy